“ Uit water geboren, in water herenigd”

Wat is watercrematie of resomeren?

In plaats van een traditionele crematie door vuur, wordt het lichaam van het overleden huisdier niet in een oven, maar in een resomator met warm water en een klein hoeveelheid mineralen (alkalisch materiaal) gelegd.

Onder gecontroleerde zachtere omstandigheden en bij een veel lagere temperatuur dan traditionele vuurcrematie, wordt het lichaamsweefsel afgebroken en houden we zuiver botstructuur over, zonder vervuiling van roetdeeltjes.

Deze bot structuur wordt net zoals bij vlamcrematie, vermalen tot as en kan terug worden gegeven aan de eigenaar in een mooie urn, strooikoker of gedenksieraad. Ook hier kan gekozen worden voor een individuele watercrematie of een collectieve watercrematie.

Veelgestelde vragen

  • Zijn watercrematies inmiddels toegestaan in Nederland?

Ja, voor huisdieren is het toegestaan sinds begin 2020. Voor mensen wordt dat waarschijnlijk in 2024.

 

  • Waarin verschilt de watercrematie (resomeren) met andere uitvaartmethoden?

Met de watercrematie (resomeren) wordt het lichaam versneld afgebroken in water. Een schoon proces. Na het resomeren blijft er een mooie witte as over. De uitvaart verloopt hetzelfde als bij iedere bestemming zoals bijvoorbeeld begraven of cremeren.

 

  • Blijven er schadelijke stoffen achter in het water?

Nee, er blijven geen schadelijke stoffen achter in het water. Het water wat overblijft, wordt geneutraliseerd en is niet schadelijk voor het milieu en wordt tot slot via de normale waterzuiveringsinstallaties verwerkt en gezuiverd.

 

  • Wat is de betekenis van resomeren?

De betekenis van resomeren is eigenlijk het lichaam opnieuw geboren laten worden. Het komt namelijk van het Griekse woord ‘resoma’, wat hergeboorte van het lichaam betekent.

 

  • Hoe kan het dat er as overblijft terwijl er geen verbranding is?

Dat komt omdat de as bestaat uit botresten die overblijven na het proces. Deze botresten worden na het resomeren vermalen tot een fijn, wit as. Bij een vuurcrematie is dit precies zo; daar bestaat de as ook uit vermalen botresten.

 

  • Kan ik de as mee naar huis nemen?

Ja, wanneer je hebt gekozen voor een individuele watercrematie is dat mogelijk. Net als bij een vuurcrematie kun je nu zelf bepalen wat je met de as van je huisdier gaat doen. Je kunt de as bewaren in een urn, uitstrooien, gedeeltelijk bewaren en uitstrooien, of ook in een sieraad laten verwerken

Voordelen watercrematie

  • Het proces legt minder beslag op eindige grondstoffen.
  • 90% energiezuiniger. Een vuurcrematie verbruikt evenveel gas als 140 keer douchen.
  • 90% minder milieu belastend. Dat komt doordat er geen schadelijke stoffen uitgestoten worden. Met een vuurcrematie van eens mens stoot je maar liefst 208 kilo CO₂ uit. Ter vergelijking: dat is evenveel uitstoot als een enkele vlucht van Schiphol naar Madrid.
  • 20% meer as. Zuiver puur as, geen roetdeeltjes, koolstof of andere vervuiling.
  • Een veel zachter proces dan vuurcrematie.

“ Begin bij het einde”

Milieuvriendelijk alternatief

Watercrematie is een revolutionair en milieuvriendelijker manier om afscheid te nemen van onze geliefde huisdieren. Wij zijn trots dat wij kunnen blijven innoveren en diensten aanbieden die zowel respectvol als milieuvriendelijk zijn.

Laten we samen stilstaan bij de keuzes die we maken voor onze geliefde huisdieren en de impact ervan op onze aarde en haar toekomst. Met resomeren kiezen we niet alleen voor een respectvol afscheid, maar ook voor een stap naar een duurzamere wereld voor zowel mens als dier. Samen bouwen we aan een toekomst waarin liefde en zorg voor onze planeet hand in hand gaan.

MeisjeHond